В края на мандата: за работата и живота в нашата страна на посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок приключва своя мандат у нас. В понеделник тя ще поеме към Анкара, но като един голям приятел на България, който пази много топли спомени за нашата страна. Какво успя да постигне и какво трябва да бъде надградено в отношенията между България и Турция? Вижте равносметката на дипломата в разговора ѝ с Айше Сали.

БНТ:  Ваше Превъзходителство, Изживявате последните си дни в нашата страна и в тази прекрасна резиденция, която се превърна във Ваш дом. С какви чувства се подготвяте за отпътуването Ви от България?

Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България: Наистина изживявам последните си дни, но те са много натоварени, защото всички хората, с които създадох приятелства тук организират изпращания в моя чест. Освен това сега е месец Рамазан и прощалните вечери са съчетани с ифтари. Почти всеки ден участвам в подобно събитие - изживяваме емоционални моменти. Заедно плачем и тъгуваме заради предстоящата раздяла. Спомняме си за всичко, което изживяхме заедно през тези 4 години. Спомняме си и за хубавите моменти. Щастлива съм заради следата, която ще оставя, но съм и малко тъжна. Дадох всичко от себе си си за развитието на двустранните отношения и отпътуването ми от България ще остави голяма празнота вътре в мен.

БНТ: Вие сте дипломат от кариерата, но за първи бяхте посланик. Каква е разликата и на какво ви научи този период?

Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България: Разбира се и нашата работа има страна, която остава в кухнята. Преди всичко зад успеха стоят всички срещи, които провеждаме с различни институции и подготовката на съответните посещения. Дължи този успех на всички хора, с които работят в екип. Това са над 60 души. Наред с това отговарям и за Генералните консулства в Пловдив и Бургас. Все пак това е част от кухнята а аз съм тази, която излиза на преден план, тоест във витрината. Аз представям всичко това, което е подготвено предварително като посланик пред българските институции. И другото, на което се научих е, че отвъд това да бъде посланик ръководителят на една дипломатическа мисия е като управител на фирма. Учиш се как да ръководиш екипа си как да го мотивираш, както и да му помогнеш да свърши своята работа по най-добрия начин.

Това, на което са ме учили по-опитните от мен е да внимавам много с финансовите разходи, защото понякога те са по-важни дори от съветите и докладите, които един посланик пише по отношение на дадена страна. Затова се стараем да бъдем много внимателни по отношение на нашия бюджет. Да не забравяме, че тук, в София, ние сме отговорни и за поддръжката на тази изключително красива историческа сграда. И това е една изключително важна красива и символично отговорност за нас.

По време на мандата ми тук превърнахме в стаята на Ататюрк в музей, във витрините изложихме всички доклади и писма, които е изпращал от България в Турция. 

БНТ: През последните години бяха осъществени много посещения, много министри от Турция, дойдоха в България, както и много български министри посетиха вашата страна. По какъв начин това допринесе за развитието на двустранните отношения защото много често вие казвате че те бележат своя връх?

Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България: Изключително много се гордея с това. И за този мой принос президентът Румен Радев ме награди с държавното отличие орден Мадарски конник първа степен. Това, на което се научих през тези години, докато бях в България е, че бидейки съседи в нашите отношения има неща, които никога не са се променяли. Един от тези приоритети е опазването на общата ни граница. Както и фактът, че България е врата към Европа за Турция. Другото нещо, което е изключително за нас е българските турци и мюсюлманите да се чувстват сигурни и щастливи в своята Родина. Това е един от приоритетите на турската външна политика. Това също е фактор, който няма да се промени. Но това, което е над всичко, това е динамиката на международните отношения и времето, в което живеем. Ако погледнем и историята, и сегашната ситуация - виждаме, че когато устоите на международните отношения се подриват и когато влезем в етап, който не е предвидим и не знаем какво ни предстои Турция и България винаги са се сближавали и са се подкрепяли. Почувства ли се нуждата да имат взаимна подкрепа. И тъй като отново минаваме през такъв период в международните отношения, видяхме как тези рефлексии на двете страни отново се задействаха.

И видяхме един в друг приятел, на когото можем да се доверим, партньор и съюзник. Това ни даде една много стабилна основа, върху която можем да действаме.

БНТ: Това ви каза и президентът Румен Радев, когато Ви връчи отличието. Неговото изказване гласеше, че в такива моменти човек гледа по различен начин на своите съседи. Какъв съсед е България?

Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България: България е страхотен съсед. Особено по време на кризи и в най-трудните периоди. България е страна, която е способна да реагира на време и навреме да окаже помощ и подкрепа. Това го видя и самата ти преживявайки земетресението. И добре че имахме толкова добър съсед като България. Това не го видяхме само аз и турското правителство, но и турският народ. 

БНТ: Тези успехи обаче не се постигат толкова лесно. През този период обаче минахте и през много кризисни ситуации и макар да не го показвахте това беше факт. Кои бяха най-трудните Ви моменти в България

Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България: През тези четири години в регионален план имаше много кризи. Това бяха кризи, които не засегнаха двустранните отношения, но засягаха и двете страни пряко. Когато пристигнах, тъкмо беше започнала ковид пандемията, след нея дойде войната в Украйна. Имаше големи проблеми на гранично-пропускателните пунктове. Искам да Ви разкажа за два от най-трудните ми моменти. Първият от тях беше през първите месеци на мандата ми в България. Тогава затвориха света, всички се затвориха по домовете си, това се случи из границите - движението беше сведено почти до нула. Аз току-що бях пристигнала в България и не познавах никого. Все още не бях имала възможност да се запозная с нито един министър. В един момент от всички краища на Европа турските граждани започнаха да се прибират в Турция и, разбира се, за да стигнат до нашата страна минаваха през България. Трябваше да създадем механизми и условия за да могат да достигнат до Турция. 

И другото беше осигуряването на веригата на доставки.  Разбира се, в този момент ние си бяхме по домовете, но това не можеше да спре, имахме нужда от храна вода енергия. По това време на пункта Капитан Андреево се беше образувала 50 км опашка от тирове. Това беше вторият месец от моя мандат и решенията за всичко това трябваше да търсим с телефонни разговори със съответните министри заради ограничителните мерки. По това време трябваше да създадем нови механизми в нова ситуация, която не познавахме до този момент. 3000 тира бяха останали в България и българските институции създадоха ново място за паркиране и отдих за тях и то само за една седмица, а за тях бяха осигурявани храна и вода. Успяхме да прескочим тази криза, колкото и трудна да беше тя. По това време управляваше Бойко Борисов.

И вторият много тежък случай, който няма да забравя, отново е свързан с границата. Преди две години внезапно беше затворена частната лаборатория на границата и в един момент и внезапно изчезна възможността за извършване на тестове на плодовете и зеленчуците, които се изнасяха с хладилни камиони към Европа.

Тези тирове не успяха да влязат в България и чакаха повече от седем дни, знаете, че за седем дни плодовете и зеленчуците гният.

Тогава на власт беше правителството на Кирил Петков. Започнахме да провеждаме срещи и преговори както с институциите, които имат отношение към този въпрос, така и с други лаборатории. Бяха създадени подвижни лаборатории, които взимаха пробите от границата и ги носиха в София, което налагаше по два-три пъти на ден да идват до столицата и да се връщат обратно до границата. Отново създадохме нов и работещ механизъм, но изпитах огромни затруднения покрай това.

И нещо, което изключително ме докосна, е трагедията, при която на границата беше убит български полицай. Посетих семейството му, за да изкажа съболезнования и това мен много дълбоко ме натъжи и беше изключително трудна среща за мен.

А що се отнася до ситуацията с българи от турската граница по отношение на овладяването на миграцията и бежанската криза започна сътрудничество в реално време между полицаите, които бяха на смяна от едната и другата страна на българо-турската граница. Като това сътрудничество отиде и по-нависоко, на всяко едно ниво като започнем от областните управители до главните секретари на МВР и двамата вътрешни министри. Второто е, че Турция направи изключително голяма инвестиция по отношение на нашата страна от оградата.

Направихме ремонт на всички гранични пътища, бяха създадени кули за наблюдение и беше осигурен допълнителен персонал.

Бяха изпратени и хеликоптери на границата, както и дронове и по този начин успяхме да намалим мигрантския поток към България и то значително. В това отношение нашите партньори в България никога не пропускат да оценят постигнатото и изказват благодарности за това, но винаги казваме, че  основният въпрос не е да бъде спрян мигрантският поток, а политиката на превенция не е достатъчна, мигрантската криза изисква специални политики в това отношение, които да доведат до овладяването ѝ.

И това трябва да бъде следващата цел по отношение на мигрантския въпрос когато говорим за двустранните отношения. 

Затварянето на границите не е решение трябва ни управление на мигрантските потоци, които по най-добрия начин ще управляват движението на хората. В това отношение условията, които създаваме за тях и образованието, което могат да получат, също са много важни.

БНТ: По време на Вашия мандат в България обаче се смениха много правителства - както редовни, така и служебни - тъкмо се запознавахте с министрите и след това се налагаше да осъществите нови посещения и да се запознаете с новите. Как се отрази това на двустранните отношения и на постигнатото в тях?

Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България: Най-напред искам да кажа, че без значение кой беше част от състава на правителството, дали става дума за редовен или служебен кабинет, всички отдаваха огромно значение на двустранните отношения с Турция, те бяха приоритет,  искам да подчертая това. Вратите ни бяха отворени за всички министри от всички правителства. Но за съжаление процесите се забавиха страшно много заради тези постоянни промени. Пример за това е отварянето на нови ленти на Капитан Андреево, когато пристигнах в България този проект беше на дневен ред, но едва миналата година успяхме да го завършим. По отношение на затварянето на частната лаборатория, след затварянето ѝ откриването на държавната такава отне две години. Това са много дълги периоди, особено когато касаят търговията и икономиката и стокообмена.

БНТ: Искам отново да ви върна към един много тържествен момент за Вас - церемонията по награждаването ви от президента Румен Радев. Сред хората, които Вие поканихте да присъстват на церемонията, видяхме посланика на Америка, главния мюфтия, бившия председател на ДПС Мустафа Карадайъ. В какво се водихте при подбора на хората, които да бъдат до вас в този момент и с какво те са ценни за вас?

Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България: Все пак това е специална церемония и броят на хората, които можех да поканя, беше ограничен. Имах възможност за поканя 15-16 човека. Исках да споделя този момент не само с хората, с които работих в посолството, но и с хората, които бяха до мен и ме подкрепяха през тези четири години. Хората, които бяха до мен и до Турция в един от най-трудните ни моменти, а именно земетресението и председателите на тези организации, затова поканих главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателя на висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, главния секретар на мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, и разбира се поканих и скъпия ни приятел Мустафа Карадайъ. Защото по време на моя мандат в продължение на четири години работихме заедно с Мустафа Карадайъ. В качеството му на председател на ДПС тогава и няма да забравя как впрегна целия партиен актив да работи денонощно, за да помогне на пострадалите от земетресението в Турция, освен това и главният мюфтия, и Мустафа Карадайъ посетиха най-пострадалите региони, а ние никога не забравяме тези, които са били до нас в най-тежките ни моменти, те винаги ще имат специално място в нашите сърца. Разбира се, и с новото ръководство на ДПС работим изключително добре и им пожелаваме успех. На двамата председатели искам да кажа и това, че заедно обсъдихме кой да присъства на тази церемония.

БНТ: В началото на това интервю казахте, че България е врата към Европейския съюз за Турция. Президентът Румен Радев отново потвърди, че България подкрепя вашия европейски път, но къде точно се намира този път?

Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България: Аз съм дипломат от близо 34 години. Бях млад дипломат, когато започнах да работя в Министерството на външните работи на Турция и с мечтата за Европа започнахме да работим, нашата европейска надежда има дълга история и във всеки един момент, за съжаление, пред нас бяха поставени нови и нови критерии, различни държави пренесоха на ниво Европейски съюз двустранните въпроси, които имахме и по този начин наложиха вето за отваряне на част от важните преговорни досиета. За съжаление през 2009 година отново някои наши двустранни отношения бяха пренесени на европейско ниво  и Турция получи санкции, които не заслужаваше. В момента има по-положителна атмосфера в отношенията между Турция и Европейския съюз, опитваме се, вземайки предвид това, да засилим диалога. И искам специално да кажа, че ние никога не сме се отказвали от целта да станем член на Европейския съюз.

БНТ: Но, ако погледнем и Европа, и България, и Турция - една от важните теми е спирането на войната между Украйна и Русия и постигането на мир. Турция беше посредник в преговорите. Какво успяхте да постигнете. Като опитен дипломат как виждате развръзката и хода на този конфликт? 

Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България: За съжаление тази война засегна както нашата страна, така и цялата система на международните отношения. За Турция това е война и страната ни е първата, която затвори Черно море за руски кораби. Нашата позиция по този въпрос е изключително ясна. Русия е тази, която нападна Украйна и това е война. И подкрепихме правото на Украйна да защитава своите територии. Но в същото време заедно с двамата президенти Владимир Путин и Володимир Зеленски нашият президент Реджеп  Ердоган се опита да намери път за решаването на този конфликт, за да може оръжията да спрат, да замлъкнат и да спрат да умират хора и вместо оръжията да започнат да говорят с дипломатите. Продължаваме да посредничим в тези преговори за мир и сме наясно, че много малко държави могат да бъдат посредник в този процес, да не кажа, че може би сме единствената държава, която може да направи това. Защото посредник може да бъде държава, на която можеш да имаш доверие, а в това отношение и Русия, и Украйна имат голямо доверие на Турция и нашия президент, защото той спазва своите обещания, казва това, което мисли и то много ясно. Няма втори план и в същото време не сме дистанцирани в преговорите, много ни се искаше още в първия етап на войната да бъде намерен изход и тъкмо и бяхме много близко до постигането на тази цел, миналата година при провеждането на форума за дипломация в Анталия външните министри на Русия и Украйна тъкмо бяха на път да си стиснат ръцете, но за съжаление това не се случи. Но не сме се отказали и мисля, че имаме два големи успеха при посредничеството за постигане на мир. Единият - сделката за зърно и осигуряването на коридор в Черно море - по този начин зърното от Украйна достигна до Африка, където наистина имат огромна нужда от него заради глада. Обаче след известен период той отново беше затворен отново се опитваме да направим всичко, което е по силите ни за отварянето му. Другото важно нещо, което успяхме да постигнем в  процеса на посредничеството между Русия и Украйна е размяната на военнопленници. По този начин войниците успяха да се върнат в своите държави. Смятам, че това е изключително постижение по отношение на хуманността, ще продължим да работим за това, защото знаем, че докато войната продължава, това няма да бъде от полза нито за Русия, нито за Украйна, нито за международната общност. 

Продължават да умират хора, да рухват устои, но по-големият проблем е подсилването на чувството на омраза и демонизацията на отсрещната страна. Трябва да се опитаме да избягаме от това.

БНТ: Да се върнем отново на Черно море. Турция провежда проучвания и сондажи за газ в Черно море. По какъв начин те ще повлияят на региона?

Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България: За нас това е един от важните проекти, защото открихме големи залежи на газ в Черно море. 400 милиарда кубични метра - толкова е голям източникът, за който оворим за тази част от акваторията на Черно море, която остава в нашата икономическа зона. Предполагам, че има залежи и в зоните, които принадлежат на Румъния и  България. Направихме огромни инвестиции, за да изпратим кораби, които извършват сондажи.

БНТ: След няколко дни Вие ще поемете от София към Анкара, но съпругът Ви, който беше посланик на Турция в Република Северна Македония вече се върна от Скопие. Как ще запомните това време, което прекарахте на Балканите?

Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България: Времето, което прекарахме съответно в София и Скопие, ни научи на следното - разбрахме колко силна е нашата страна и преди всичко е балканска страна. А балканските страни сме много силно свързани и тези връзки така са ни вплели едни в други - българи, сърби, турци, босненци, албанци имаме обща култура и трябва да ценим това, а тази култура е основана на човечността, приятелството и добросъседството - нещо, което може би не можем да видим в нито една друга цивилизация. Това видяхме в Скопие и София и бяхме много впечатлени и трябва да продължаваме да работим за това.

БНТ: Говорих и за култура от България - ще занесете една много ценна колекция. Подариха Ви носии от всички краища на страната, особено такива, които са традиционни за българските турци. Какво смятате да правите с тях?

Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България: Ето това е най-новата носия от моята колекция. Вече имам 25 в моята колекция, много се чудих какво да направя с тях и реших, че твърде егоистично да ги запазя само за себе си, свързах се с валията на Одрин. Там ще бъде открит нов музей, който е посветен на етнографията и балканската култура, казах му, че много бих се радвала част от тях да бъдат изложени там. Ще скрия една част от тях и за себе си, но искам да бъдат изложени, за да могат повече хора да ги видят. Аз имам дъщеря на 19 години, не знам кога ще се случи, но когато някой ден се омъжи, искам да организираме традиционна сватба и искам да се появя пред гостите с една от тези носии като хубава тъщ

БНТ: Можем ли да кажем, че и хората в България приличат на тези носии - блестящи и като кадифе”

Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България: Колко хубаво го казахте - наистина е така. И това го казвам винаги, че когато говорим за туризъм, най-голямото богатство на България не са забележителностите и историята, а нейните хора и всички много ще ми липсвате.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад